E-KATALOG

TR | EN

UYGULAMA KURALLARI

UYGULAMA KURALLARI

UYGULAMA KURALLARI




YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME UYGULAMA KURALLARI



1-Yükseltilmiş döşeme montajı mutlaka uzman ekipler tarafından aşağıda ki maddelere uyularak yapılmalı.


2-Uygulama yapılacak alan mutlaka inşaat artıklarından arındırılmalı ,varsa beton üzerine yapışmış harç ve beton artıkları kazınarak temizlenmeli ,uygulama sırasında yükseltilmiş döşeme ayakları özel tutkalı ile sabitleme yapılacağından alan mümkün olduğu kadar tozdan da arındırılmalı.


3-Yükseltilmiş döşeme uygulaması yapılacak alan temizlendikten sonra varsa (yapılmak zorunda değil)Epoxi boya uygulaması yapılır.Epoxi boya astar ve son kat olarak iki katmanlı olmalı ,astar uygulaması yapıldıktan sonra alan havalandırılarak kuruması beklenmeli,astar kuruduktan sonra ikinci yani son kat boya da uygulanmalı.İki katmanlı Epoksi boya uygulaması tamamlandıktan bir gün(24 saat)sonra boyanın tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra yükseltilmiş döşeme uygulamasına geçilmeli.


4-Yükseltilmiş zemin montajı  yapılacak alanın son kontrolleri  uzman ekipler tarafından yapıldıktan sonra ,alanın ölçüleri alınır ve mümkünse karolaj yapılarak minimum fire kalacak şekilde yükseltilmiş döşeme plakalarının yerleşimi planlanır, bu doğrultuda da işe başlamak için gerekli olan derz ipi çekilir.


5-Derz ipi, yükseltilmiş döşeme panellerinin  kenar parçalarının ölçülerini belirleyecek şekilde çekildikten sonra yükseltilmiş döşeme ayakları aralarında altmış cm. boşluk kalacak şekilde alana dağıtılır, kuşaklı sistem ise ayak kafalarında kanalları olan kuşaklar takılarak vidaları sıkılır(kuşaksız sistem de bu işleme gerek yoktur)ve panel ile ayak arasında ki ses yalıtımını sağlamak için yıldız şeklinde ki plastik contalar takılarak alt yapı sistemi tamamlanmış olur.


5-Alt yapı sistemi tamamlanmış olan yükseltilmiş döşeme işinin ilk paneli, derz ipinin altına ve alanın orta kısmına gelecek şekilde yerleştirilir. Lazer veya hortum terazi ile kotu alındıktan sonra yükseltilmiş döşeme ayak tabanında ki somunlar vasıtası ile yükseltilmiş döşeme panelinin yükseklikliyi ve terazisi ayarlanır, su terazisi ile panelin son kontrolleri de yapıldıktan sonra yanında ki diğer panel  aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir ve teraziye alınır, bu işlem kesim yapmadan alanın tamamında uygulanır.


6-Tam panellerinin(kabasının)uygulaması titizlik ile derz aralıklarına ve terazisine dikkat edilerek yapıldıktan sonra, alanda ki uzun duvarın alıştırma ölçüleri bir mm. boşluk kalacak şekilde şerit metre ile alınır ve aynı ölçü yükseltilmiş döşeme paneline asetat kalem ile çizilerek uygulanır. Kesime hazır olan plaka dekopaj veya sunta kesme el makinesi ile kesilir. Kesilen yükseltilmiş döşeme paneli daha önce ölçüsü alındığı yere yükseltilmiş döşeme ayakları yardımı ile teraziye alınarak yerleştirilir.Bu işlem duvar dibinde ki bütün kesilmesi gereken parçalara uygulanır  ve yükseltilmiş döşeme montajı tamamlanmış olur. 


7-SÜPÜRGELİK:  Yükseltilmiş döşeme sistemi modüler yapıya sahip olduğundan kenar parçalarının da açılarak kullanılabilmesi için süpürgelik uygulaması tavsiye etmiyoruz ,fakat görselliğin ön planda olduğu alanlarda eni dar ve duvara monte edilen süpürgelikler öneriyoruz böylelikle yükseltilmiş döşeme paneli arka tarafından vantuz yardımı ile kaldırılıp çekildiğinde kullanımı mümkün olacaktır.Bu süpürgelikler  genelde PVC esaslı olup orta kısmında ki kanal sayesinde küçük çaplı kablo kanalı olarak ta kullanılabilmektedir.


8-PİRİZ KUTUSU ÇIKIŞLARI: Yükseltilmiş döşeme montajı eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra odanın masa yerleşim planına uygun olarak yükseltilmiş döşemenin altından geçen kablo uçlarının açığa çıkması için yükseltilmiş döşeme plakalarına uygun ölçülerde açılan deliklerdir. Bu delikler yuvarlak olduğu durumlarda panç yardı mı ile kesilerek açılır, kare veya dikdörtgen olduğu durumlarda ise dekopaj yardımı ile kesilerek açılır. Kare veya dikdörtgen olan deliklere genelde daha sonra elektrik işlerini yapan firma tarafından yükseltilmiş döşeme sistemine uygun, özel olarak yapılmış olan piriz kutuları yerleştirilerek şık bir görünüm elde edilir.


9-RAMPA YAPIMI: Yükseltilmiş döşeme imalatı yapılan alanlarda, mevcut zemin kotu ile yükseltilmiş döşeme kotu arasında bir yükseklik farkı oluşur. Bu iki kot farkını birleştiren imalata rampa adı verilir. Rampa genelde alanın giriş kapılarının önüne yerleştirilir, tekerlekli ağır cihazların yükseltilmiş döşeme üzerine daha kolay taşınması için kullanılır. Yükseltilmiş döşeme rampası ihtiyaç duyulan ölçülerde, bir tarafı yükseltilmiş döşeme yüksekliğinde, diğer tarafı zemine sıfır olacak şekilde  40*40*2mm kutu profilden imal edilir, üzeri baklavalı saç ile kaplanır, sacın üzerine yükseltilmiş döşeme üst kaplamasının  malzemesi kaplanarak sonlanır.


10-BASAMAK YAPIMI: Yükseltilmiş döşeme imalatı yapılan alanlarda, mevcut zemin kotu ile yükseltilmiş döşeme kotu arasında bir yükseklik farkı oluşur. Bu yükseklik farkı bir basamak yüksekliğinden az veya bir basamak yüksekliğinde ise yükseltilmiş döşeme panelinden uygun ölçülerde kesilerek alın kaplaması yapılır. Alın kaplaması ile yükseltilmiş döşemeyi birleştiren uca ise metal basamak profili yerleştirilir. Bu yükseklik bir basamak boyundan daha yüksek ise yükseklik ikiye veya üç eşit parçaya bölünerek iki veya üç basamaklı basamak imalatı yapılır uç kısımları yine basamak profili ile dönülür. Basamak yükseltilmiş döşeme yapılan imalatın giriş kapısının önünde insanların giriş çıkışını kolaylaştırmak için kullanılır.


11-PAYANDA (DEPREM AYAĞI)YAPIMI:Yükseltilmiş döşeme deprem ayakları(payanda) elli santimetre ve üstü olan ayak yüksekliklerinde isteye bağlı olarak imalatı yapılır.Yükseltilmiş döşeme ayağının üst kısmından taban betonuna çapraz olarak bağlanan bir denge ayağıdır.İki ayakta bir şaşırtmalı olarak uygulanmalıdır.Taban betonuna mutlaka dubel ve vida yadımı ile sabitlenmelidir.

E-KATALOG